Här har vi samlat de allra vanligaste frågorna. Har du ytterligare frågor är du välkommen att fråga i vårat forum.
Är det svårt att modellflyga?
Ja och nej. Det finns så många former av modellflyg. Allt från pappersflygplan till mycket avancerat tävlingsflyg. Nästan alla kan lära sig modellflyga men att bli väldigt duktig är förstås svårt.
Vad kostar det?
Se texten nedan dessa frågor! Vanligen är bilresorna till och från modellflygfältet det som kostar mest.
Hur fort går ett modellflygplan?
De snabbaste modellflygplanen är faktiskt segelflygplan i grenen dynamic soaring, de kan nå hastigher över 700 km/h(!). Inom vår klubb är det turbinflygplanen som går fortast, 300-500 km/h. Friflygplan flyger i farter kring 25 km/h linflygplan vanligen mellan 50 – 140 km/h och Radioplan med propeller vanligen i 50 – 180 km/h.
Hur långt bort kan man flyga?
Linflygplan 16 m. Friflygplan kan flyga flera kilometer bort innan de landar om det blåser mycket. Då får man följa planet i kikare. RC-flygplan flyger man sällan längre bort än 200 m eftersom de då blir svåra att se.
Hur högt kan man flyga?
Ca: 350 m. Vanligen flyger man sällan över 150 m men ett stort RC-segelflygplan i skarpa färger kan flygas i termik till över 1000 m.
Hur lång räckvidd har man med radiokontrollen?
Minst dubbelt så långt som man kan se sitt modellflygplan utan kikare.
Vad kan man göra för manövrar med modellflygplan?
Allt som går att göra med ”riktiga” plan och mycket mer eftersom man inte behöver ta hänsyn till att någon människa ska sitta inuti. Man kan t.ex. göra svängar med 40 gånger gravitationens belastning
Vad är flygplanen byggda i för material? Förr byggdes alla modeller i balsa, furu, papper och siden. Dagens modeller är oftast byggda med en stor mängd olika material; epoxylaminat med glas, kolfiber och polyesterfiber, mylarfilm, polyesterfilm, aluminium, olika sorters plywood, pvc och pet plast, styrenskumplast, nylon- och polyesterduk och även balsa.
Hur stora är motorena?
Vanligen mellan 2,5 cm³ och 110 cm³. Vikten varierar från 150 gr till 4 kg. Effekten går från 0,3 hk till 10 hk Allra vanligast är motorer i storlek 10 cm³ till 20 cm³ och effekter på 1,5 hk till 2,5 hk. Elmotorer finns i effekter på 30 W till över 15.000 W.
Hur mycket varvar motorerna?
4-taktare varvar vanligen mellan 2000 v/m till 11000 v/m. Ofta har man en propeller monterad som ger 8500 – 9000 v/m i toppvarv. 2-taktare varvar mellan 2500 v/m och 29000 v/m. Racingmotorer flygs vanligen med toppvarv över 18000 v/m medan andra typer av 2-taktare är gjorda för att lämna maxeffekt vid varvtal under 12000. Turbinmotorer kan snurra med mer än 200.000 v/m ! Elmotorer har man av två typer, en sort som sällan varvar mer än 15000 v/m och en sort som varvar mer än 30000 v/m och som man då alltid har en växel på som sänker propellervarvtalet.
Vad används som bränsle?
Till elmotorer används 50% kärnkraft, , , hähä, resten kol, olja och vattenkraft. Nä, förresten så är det inte. Vanligen laddar man sina Lipo-batterier från vägguttaget via en lämplig laddare, så svaret blir ju elkraft. Turbiner körs på gasol, diesel eller fotogen. Andra motorer (de allra flesta) körs vanligen på metanol med syntetolja som smörjmedel (miljövänligt). Det finns också vanliga tvåtaktsmotorer som körs på bensin.
Hur lång tid tar det att bygga ett modellflygplan?
En ARF är i ca: 30 bitar som kan sättas ihop på en kväll. En helikopter tar flera kvällar att skruva ihop. Sedan återstår installation av radio och motor vilket tar 2-3 kvällar. Vanligast är dock att man köper en byggsats. De kräver i regel 100 till 200 timmar för att bli klar. Man kan också bygga med enbart en ritning som grund, då är det inte ovanligt med byggen som tar mer är 300 timmar.
Hur länge håller/räcker ett plan?
Alltid mer än två sekunder! ( fniss…) Modellflygplan är förbrukningsvaror! Med flitigt flygande sliter man ut ett plan på 2 till 3 flygsäsonger. Men det finns de i klubben som fortfarande flyger kärror som är över tio år. Å andra sidan är det inte så ofta man får glädjen att slita ut ett plan. Planen har en konstig tendens att gå åt i oplanerade hastiga kontakter med marken. En van modellflygare gör i genomsnitt av med en modell per sommar i krascher. Nybörjare kraschar lite oftare.
Hur länge håller en motor?
Trots att motorn oftast sitter längst fram brukar de för det mesta klara sig bra vid krascher. En motor håller ofta i 5 till 10 år.
Hur länge kan man använda radioutrustningen?
Sändaren kan gott användas mer än tio år. Mottagaren i planet vanligen i några år mindre eftersom den utsätts för vibrationer och är med på några krascher då och då. Styrservon är förbrukningsartiklar. De börjar vanligen att göra tjänst till höjdroder eller skevroder i ett par år. Sedan går de på sidoroder och slutar som gasservo till det slutar fungera. Dess medellivslängd är ungefär 6 år. Sändarack klarar sig vanligen lika länge som sändaren, mottagarack klarar sig ca: 4 år. Lösa batterier används inte i modellflyg.
Vad behövs förutom flygplan, motor och radio för att modellflyga?
För plan med förbränningsmotorer behövs en meklåda. Där har man bränsle, ström till glödstift, ev. elstarter, lite verktyg och rengöringsmedel. Till elflygplan är det bra med någon slags väska där man kan ha laddare, batterier och diverse enklare verktyg.
Vad gör man i modellflygklubben vid sidan om själva modellflygandet?
Sköter om modellflygfältet, har medlemsmöten, håller kalas och några grillaftnar. Emellanåt har man kurser om modellflyg samt tittar på en och annan flygvideo.
Hur blir man medlem i modellflygklubben?
Enklast genom att betala medlemsavgiften till vårt postgirokonto (uppgifter finns här: http://www.skvadern.se/index.php?sida=11) med angivande av ditt namn som referens och maila dina kontaktuppgifter till kassören för medlemsregistrets skull, därigenom accepterar du samtidigt klubbstadgan.
Så till den fråga som många brukar ställa. Vad kostar det att modellflyga?
Svaret är att det bestämmer man i stort sett själv. Det finns en tävlingsklass som kallas Handkastglidare, som nästan inte kostar alls. Som namnet anger är det en modell som man kastar iväg och som sedan glidflyger (otroligt länge) till den landar. Det är en liten modell som byggs av lite balsa, dock med en mycket avancerad design. För 50:- får man material till två stycken.
I andra änden av skalan har vi jetflyget med riktiga turbiner och stora skalaflygplan. Komplett utrustning och plan kan då kosta över 100.000:- . I vår klubb är det nog så att de flesta som modellflygit några år har samlat på sig utrustning för sådär 8000 – 10000 kronor.
Att köpa allt man behöver för starta med radiostyrt modellflyg kostar ca: 3000 – 3500 kronor om man köper nya grejor. Ungefär det dubbla om man vill flyga helikopter. Betydligt billigare blir det om man köper begagnat, vilket ofta är att rekommendera. Radiokontrollen och motorer räcker i flera år. Flygplan sliter man ut på 3-4 år. Så den årliga kostnaden är inte så stor. Om man inte har oturen att slå sönder allt för många modeller per år så klarar man sig ofta med en årskostnad på ca: 2500:- för den sort modellflyg som är vanligast i vår klubb.